Mikoryza została stworzona przez przyrodę dla ułatwienia wzrostu i zdrowia roślin. Większość roślin wchodzi w symbiozę z odpowiednimi dla siebie grzybami tworząc grzybo-korzeń czyli mikoryzę.
Symbioza grzybów z roślinami, która powstała na drodze rozwoju ewolucji, okazała się niezwykle skuteczna i dała organizmom możliwość przetrwania w najtrudniejszych warunkach środowiskowych.
Zjawisko mikoryzy jest bardzo popularne w przyrodzie. Powstały różne modyfikacje tej symbiozy: ekto-mikoryzy, endo-mikoryzy i mikoryzy erikoidalne czyli u roślin wrzosowatych.
Jaką korzyść odnoszą rośliny i grzyby w symbiozie mikoryzowej? Grzyb mikoryzowy jest specyficznym przekaźnikiem substancji odżywczych z podłoża do rośliny. Odbywa się to dzięki strzępkom grzybni, które wrastają w korzenie rośliny i jednocześnie bytują bezpośrednio w glebie. Grzyb przekazuje roślinie łatwo przyswajalne substancje odżywcze. Roślina natomiast "daje" grzybowi część cukrów zgromadzonych w korzeniach.
System korzeniowy dzięki mikoryzie może powiększyć swą objętość nawet 1000 krotnie. Zamikoryzowana roślina dostaje naturalne "turbo doładowanie" wody i składników pokarmowych co przekłada się korzystnie na wygląd i kondycję.
Ponadto rośliny mikoryzowane mają naturalną ochronę systemu korzeniowego przed chorobami glebowymi, lepiej radzą sobie z biodegradacją środowiska około korzeniowego. Powstają naturalne konglomeraty glebowe poprawiające strukturę gleby.
Mikoryza jest pożądanym czynnikiem szczególnie w środowiskach zdegradowanych, produkcyjnych i wszędzie gdzie chcemy by rośliny nas otaczały, czasem wbrew warunkom środowiska.
Pomagajmy więc roślinom stosując aplikację grzybni na system korzeniowy.